Google lakkauttaa kolmansien osapuolten teknisen palvelun mainostuksen

Internetistä tietoa etsivä eksyy Google-hakujen päätteeksi usein sellaisille sivuille, joista tietoa on vaikea tai jopa mahdotonta löytää. Lisäksi sivut saattavat kalastella erilaisia tietoja kävijältä ja asettaa seurantatyökaluja kävijän selaimeen. Tämä on hyvin harmillista sellaisen tiedon etsijän kannalta, joka hakee tietoa johonkin tekniseen ongelmaan vain havaitakseen, että teknisen tuen nimellä esittäytynyt sivusto sisältää vain hitusen teknistä tukea ja huomattavasti enemmän yrityksiä urkkia tietoja kävijästä.

Jotkut sivustot saattavat esiintyä ohjelmistoyritysten ja niiden tuotteiden nimellä. Esimerkiksi sivusto, joka esittäytyi vaikkapa Windows Support tai OS X Support -nimellä ei välttämättä ollut Microsoftin tai Applen ylläpitämä sivu. Tietoa tekniseen ongelmaan etsinyt saattoi kuitenkin erehtyä luulemaan sivustoa viralliseksi teknisen tuen sivustoksi, joka saattoi jopa visuaalisesti muistuttaa edellä mainittujen yritysten teknisen tuen sivuja ulkoasultaan. Kun sivujen tarkoituksena on joissakin tapauksissa ollut vielä tietojen kalastelu ja kerääminen vierailijalta, ei enää voida puhua onnistuneesta Google-haulla löydetystä sivustosta.

Asian tekee hankalaksi se, että kyseiset toimijat nostavat sivustonsa hakutulosten kärkeen Google Adsin (aikaisemmin Google AdSense) mainosten avulla ja näin Googlen algoritmit eivät ole tarkistaneet sivustojen laadukkuutta, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että sivustojen otsikot täsmäävät sen sisältöihin ja että sisällöt vastaavat Googlen haussa esitettyyn kysymykseen tai kysymyksiin.

Tästä syystä Google onkin reagoinut asiaan ja lakkauttaa kolmansien osapuolten teknisen tuen sivut, jotka esiintyvät jonkin tuotemerkin tai yrityksen nimellä olipa kyse sivustosta, joka kalastelee tai ei. Googlen mukaan teknisenä palveluna valheellisesti esittäytyvien sivujen määrä on ollut nousussa, eikä muuta ratkaisua ongelmaan ole. Google kuitenkin vakuuttaa, että he kehittävät järjestelmää, jonka avulla teknisen tuen sivustojen pitäjä voitaisiin tulevaisuudessa todentaa oikeaksi. Näin aidosti kävijää auttavat teknisen tuen sivustojen pitäjät voisivat jatkaa sivustojensa mainostamista Google Ads -mainostusohjelmaa käyttäen.

Tämänhetkinen teknisen tuen sivustojen mainostamiskielto on ymmärrettävä. Hakukoneena Googlen tulisi nimittäin palauttaa sellaisia hakutuloksia, joista on aidosti hyötyä tietoa etsivälle, tässä tapauksessa teknistä tukea etsivälle käyttäjälle. Näin Google on mainettaan suojellakseen tehtävä päätöksiä myös maksavia asiakkaitaan kohtaan, sillä kyseiset maksavat asiakkaat tekevät hallaa Googlen luotettavuutta kohtaan.