Google haluaa estää surkeat nettimainokset

Googlen omaan Chrome -selaimeen on tuloillaan oma adblock, eli mainosten torjuja. Vaikka Google tekeekin verkkomainonnalla rahaa, niin jopa se haluaa puuttua huonoihin nettimainoksiin estämällä ne. Mainonnan estämistä testataan aluksi Chromen testiversiossa, Canaryssa.

Chrome on monipuolinen selain useilla toiminnoilla ja sen toimintoja kehitetään jatkuvasti. Varsinainen testiversio on Canary, jonka avulla varsinkin sovellusten kehittäjät ja testaajat voivat testailla erilaisia ominaisuuksia. Canary onkin kaikille ladattavissa ja testattavissa ja se on täysin turvallinen, sillä se asentuu normaalin Chrome-selaimen rinnalle eivätkä sen muutokset vaikuta mitenkään Chrome-selaimen toimintaan. Eli vaikka Chrome Canary kaatuisi, niin se ei vaikuta Chrome-selaimeen millään tavalla. Testiversiolla voi muun muassa vaimentaa ääniä ja säästää muistia.

Canaryn voi ottaa käyttöön kirjoittamalla osoiteriville chrome://flags. Tämän jälkeen tulee listaus kokeellisista toiminnoista. Sen jälkeen voi hakea Ctrl+F -hakutoiminnolla ominaisuuksia ja haluamaansa toimintoa, jolloin hakuruutu avautuu oikeaan yläkulmaan. Canary-selainta voi pitää tavallisessa Chrome-tilassa ja käyttää sitä päivittäin selaamisessa.

Canary-versiossa on mm. kolme mielenkiintoista ominaisuutta

1. Ensimmäinen niistä on uusi ulkoasu. Uuden ulkoasun voi aktivoida kohdassa: UI Layout for the browser’s top chrome.

2. Toisena merkittävän ominaisuutena on välilehtien muistin tyhjennys. Ne saattavat viedä muistia ja hidastaa toimintoja. Canaryssa voi ottaa käyttöön ominaisuuden, joka vapauttaa muistin jota välilehdet käyttävät. Toiminnon voi ottaa käyttöön kohdassa Automatic tab discarding.

3. Useille käyttäjille on tuttua, että välilehdellä alkaa soimaan mainosvideo. Chromen perusversiossa on pieni kaiutinkuva, josta tietää, että ääni on päällä. Äänen saa pois joko laittamalla välilehden pois tai klikkaamalla sitä kakkospainikkeella, jolloin voi valita mykistyksen. Canaryssa mykistys tapahtuu kaiutinkuvaa napsauttamalla. Äänen saa takaisin päälle napsauttamalla kuvaketta uudestaan. Ominaisuuden saa käyttöön kohdassa Tab audio muting UI control.

Google ottaa käyttöön oman adblock-toimintonsa vuoden 2018 aikana. Myös Android-käyttöjärjestelmässä on asetus, joka torjuu häiritsevät mainokset.

Google toimittaakin yhteistyökumppaneilleen listauksen siitä, mikä voidaan laskea häiritseväksi sekä tunkeilevaksi mainonnaksi. Coalition for Better Ads on organisaatio, joka tehtävänä on määritellä,mikä on huonoa internet mainontaa ja mikä ei. Surkeaksi mainonnaksi voidaan laskea esimerkiksi koko sivun peittävät mainokset tai mainokset, jotka näkyvät ponnahdusikkunoissa.